lördag 20 februari 2016

Täckodling med gammalt ensilage

Idag fick vi två fyrkantsbalar med gammalt obrukbart ensilage från våra nyblivna mjölkbönder i närheten. De har enorma mängder med gödsel, ensilage, skrot och skräp att ta hand om i upprensningen på gården de tagit över. Vi är glada att kunna nyttja det som annars måste bort.

Anledningen att det finns nyanlagda ytor hos oss är att vi gjort om avloppet tillsammans med grannen och även passat på att fylla ut och jämna till bredvid bädden i samband med detta.

Tanken är att vi ska odla främst potatis i ensilaget på en yta där det troligtvis kommer att bli gräsmatta längre fram. Istället för att köpa gräsmattejord och bre ut så odlar vi i nåt år eller två ovanpå "skogsjorden" som vi använt som fylle. Även om odlingen inte skulle ta sig så kommer det garanterat att bli jord av ensilaget.

Planen är att breda ut ett lager, lägga på lite hästgödsel och sen lägga på ett tjockare lager ensilage. Potatisen sätter vi som vanligt fast i bädden som ensilaget blir. Jag har försökt läsa på och kommit fram till att det är lika bra att börja breda ut ensilage direkt nu i februari.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar